Gyproc

Hoe een vals plafond plaatsen met gyproc?

Dit artikel gaat over de ‘Do’s and Don’ts’ van een vals plafond met Gyproc plaatsen. Hiermee voorkom je veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het aanpakken van hun gipsplaat projecten.

Juiste randondersteuning

Het inkaderen aan binnenhoeken is vaak ontoereikend of ontbreekt helemaal, waardoor het onmogelijk is om de rand van de gipsplaat te bevestigen. De oplossing is om de inlijsting te inspecteren voordat je gipsplaten gaat ophangen. Controleer vooral langs de bovenkant van de muren die parallel lopen aan de plafondmontage. Normaal gesproken wordt tijdens de framefase de blokkering op de bovenplaat van de muur genageld, maar deze ontbreekt vaak. Als je een blokkering moet toevoegen en er geen ruimte is om dit met een hamer te doen, moet je de schroeven onder een hoek van onder schroeven.

Markeer de framing locaties

Als je vergeet om de locatie van de kaderleden te markeren voordat je ze bedekt met gipsplaten, zal je moeite hebben de schroeven nauwkeurig te plaatsen. Voor een waterpasbestendige schroefplaatsing maak je deze markeringen en gebruik je deze als richtlijn om een lichte potloodlijn over het vel te tekenen. Vervolgens kun je schroeven snel en nauwkeurig plaatsen. En je hoeft geen tijd te verspillen met het verwijderen van de schroeven die de omlijsting missen.

Markeer de locatie van de plafondbalken op de bovenplaat van de muurlijst. Markeer vervolgens het midden van elke lat. Noteer ongebruikelijke frames zodat je weet waar je de schroeven moet plaatsen nadat deze zijn bedekt met gipsplaten. Nadat de gipsplaat aan het plafond hangt, markeert je de stud-locaties op het plafond met een potlood voordat je gipsplaat aan de muren gaat ophangen.

Vermijd taps toelopende randen op buitenhoeken

Als je een gipsplaat met de conische rand langs een buitenhoek ophangt, is het moeilijk om de hoekkraal nauwkeurig te plaatsen. De hoek van de hiel zal te laag liggen, waardoor het moeilijk is om te bedekken met gewrichtsverbinding. De oplossing is om snijranden langs een buitenhoek te plaatsen.

Controleer de pasvorm voor de bevestiging

Zelfs met een zorgvuldige meting kom je vaak een gaatje tegen dat niet helemaal past. De veelgemaakte fout is om de gipsplaat aan de lijst te schroeven voordat de opening wordt getrimd. Vervolgens breekt de gipsplaat rond de schakelkast, wat extra tijd kost om te patchen. De sleutel om dit probleem op te lossen, is om de pasvorm te controleren voordat je gipsplaat tegen de muur drukt.

Na het zorgvuldig meten en uitsnijden van de openingen in je gipsplaat, houd je de gipsplaat op zijn plaats. Als de pasvorm goed is, bevestig je de plaat met een paar schroeven langs de bovenrand of ver weg van de uitlaatopeningen. Snij de overtollige gipsplaat langs de strakke randen van de doos met een mes totdat de gipsplaat gemakkelijk over de uitlaatdozen schuift.