Terras

Houten terras aanleggen

Tegenwoordig zijn terrassen vaak te vinden in tuinen, met name op een hellend of heuvelachtig terrein, evenals op daken en gemeenschappelijke patio’s. Met name houten terrassen zijn populair geworden omdat ze een prachtige, natuurlijke brug naar buiten vormen. Zoals bij elke constructie, heeft een houten terras aanleggen echter verschillende overwegingen die van invloed zijn op de constructie. Leer hoe je een mooi houten terras kunt aanleggen met deze overwegingen om het beste uit je nieuwe buitenruimte te halen.

Grootte en vorm

In sommige gevallen zal de uiteindelijke afmeting en vorm van je houten terras worden bepaald door het gebied waarop je het installeert. Dakterrassen nemen bijvoorbeeld vaak het volledige dak in beslag, maar in sommige gevallen kan het worden gebruikt om slechts een deel van de ruimte op te nemen.

Hellingterrassen kunnen meer ruimte bieden voor unieke ontwerpen, waarbij meerdere niveaus in de heuvel worden ingebouwd terwijl deze omhoog beweegt. Terrassen rondom zwembaden moeten groot genoeg zijn om het wateroppervlak op te vangen, en voldoende ruimte laten om eromheen te manoeuvreren.

Stem de grootte af op de functie van het houten terras

In aanvulling op de hoeveelheid ruimte die je hebt, overweeg dan hoe je uiteindelijk het terras zult gebruiken om de uiteindelijke grootte te bepalen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om het terras te gebruiken voor vermaak, dan wil je genoeg ruimte voor meubilair, een grill of misschien een bar. Terrassen die bedoeld zijn om van een tuin te genieten, kunnen kleiner zijn, maar dan tegen de planten die je wilt bewonderen.

Een patio of een terras op het terras moet mogelijk groot genoeg zijn om plaats te bieden aan een tafel in de stijl van een patio of ligstoelen, terwijl een terras rondom het zwembad het beste werkt als er voldoende ruimte is om te zonnebaden.

Afvoer

Elk terras heeft een goede afvoer nodig, maar vooral een houten terras zal het beter doen als het gebied goed wordt afgevoerd. Dakterrassen, waarvan de wanden rondom zijn gebouwd, kunnen via bekkens het regenwater opvangen. Heuvelachtige terrassen en sommige tuinterrassen hebben ook water dat moet worden afgevoerd van het gebied om bijvoorbeeld erosie te vermijden. Aarde onder de structuur kan anders verplaatsen, waardoor deze onstabiel wordt.

Omdat de houten terrassen vaak iets verhoogd vanaf de grond zijn gebouwd, is erosie mogelijk niet zichtbaar totdat de funderingen van het terras loslaten. Daarom moet de juiste drainage onder de structuur worden geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat er geen erosie plaatsvindt en dat dakterrasontwerpen niet worden overstroomd.

Ingebouwde uitrustingen

Een van de leukste dingen over het gebruik van hout om je terras te creëren, in tegenstelling tot het maken van een terras of het gebruik van andere materialen, is het feit dat je dingen kunt bouwen die het gebruik ervan kunnen verbeteren. Hetzelfde hout dat je gebruikt om het terras te maken, kan bijvoorbeeld worden gebruikt om zitplaatsen of banken te bouwen tot aan de omtrek van het ontwerp. Je kunt ook opslag op het terras, trappen of trappen, loopbruggen of tafels bouwen. Als je overal hetzelfde materiaal gebruikt, krijg je een gevoel van continuïteit door het ontwerp en kun je de hele ruimte efficiënter gebruiken.