Isolatie

Steeds vaker kiest men voor milieuvriendelijke isolatie

Als moderne huiseigenaren, zijn we niet alleen op zoek naar manieren om onze investeringen te verbeteren, maar ook om een blijvende impact op het milieu te minimaliseren door te kiezen voor milieubewuste producten bij de renovaties en uitbreidingswerkzaamheden van onze huizen. De voordelen van milieuvriendelijke isolatie zijn vergelijkbaar met die van traditionele isolatietypes, met de toegevoegde waarde dat het veiliger is voor de aarde en je gezin.

De voordelen van milieuvriendelijke isolatie

Isolatie toevoegen aan je huis is de beste manier om je ecologische voetafdruk te verlagen, omdat de extra bescherming tegen de elementen betekent dat je minder energie zal gebruiken om je huis te verwarmen of koel te houden met een airconditioner. Maar er zijn ook andere voordelen van milieuvriendelijke isolatie:

  1. Veilige en duurzame materialen: Natuurlijk en duurzaam zijn veelgebruikte woorden in het spectrum van consumentengoederen en om een goede reden. Een van de beste voordelen van milieuvriendelijke isolatie is dat ze over het algemeen minder schadelijke chemicaliën bevatten, zoals formaldehyde en een bekend carcinogeen. De meeste oorzaken van huid- en oogirritatie, en veel daarvan zijn gemaakt van gerecycleerde materialen, het hergebruik van afval van stortplaatsen.
  2. Lagere productiekosten: De productiekosten van de productie van sommige isolatie types zoals glasvezel zijn zeer hoog, en het kan oplopen tot tien keer meer energie dan cellulose-isolatie. Milieuvriendelijke materialen zoals kurk, wol of zelfs versnipperd denim vereisen in vergelijking minieme hoeveelheden.
  3. Energiebesparingen: Het beste van de voordelen van milieuvriendelijke isolatie is dat je het milieu minder zwaar belast, want een betere isolatie betekent dat je om minder gas of brandstof nodig hebt om je verwarming te laten branden. Bovendien kunnen groene alternatieven ook een veel hogere R-waarde per vierkante meter opleveren!

Hoe bekostigen ze dit?

Steeds vaker wordt dit bekostigd met een lening. Zeker voor alleenstaanden is het haast onmogelijk om dergelijke werken nog helemaal zelf te bekostigen met de eigen middelen. Soms kan een groene lening een goede oplossing zijn, deze heeft een beter rentetarief. Best bekijk je met je leningaanbieder wat de voorwaarden daarvoor zijn.

Populaire soorten groene isolatie

We onderscheiden drie soorten milieuvriendelijke isolatie.

1. Cellulose

Cellulose isolatie is een milieuvriendelijke isolatiemateriaal is gemaakt van producten van gerecycled papier. Aangezien het op een stortplaats uiteenvalt, kan papier schadelijke broeikasgassen afgeven. Wanneer het wordt gerecycleerd tot isolatie, is cellulose een van de veiligste keuzes voor iemand die giftige producten in huis wil verminderen.

2. Glasvezel

Dit andere populaire isolatiemateriaal kan in een aantal verschillende samenstellingen voorkomen en wordt meestal geblazen of als matten gebruikt. Zoals de naam al doet vermoeden, is het glas – geblazen in vezelige strengen, waardoor het een effectieve isolatielaag is die tientallen jaren meegaat.

3. Schapenwol

Er is een reden waarom nomaden, kolonisten, en mensen over de hele wereld met behulp van schapenwol om hun lichaam warm houden, en hun huizen al eeuwenlang isoleren, het werkt echt! Schapenwol is bestand tegen vuur, water en schimmels en vormt een prachtig isolatiemateriaal voor een huis en wint aan populariteit bij mensen die op zoek zijn naar milieuvriendelijke opties voor hun huis.

Wol is geëvolueerd door de eeuwen heen om schapen warm, droog en veilig te houden tegen de elementen, en het heeft vaak weinig of geen waarde voor de landbouwers in de commerciële landbouw industrie, die de schapen vaak elke zes maanden moeten scheren om de dieren gezond te houden. Schapenwol isolatie kan helpen de noodzaak te verminderen om constant je binnentemperatuur aan te passen, waardoor je energie en geld bespaart.

Ga voor groen

Hoe meer we onze koopkracht gebruiken als consumenten om voor milieuvriendelijke materialen te kiezen, des te meer producten en diensten voor ons beschikbaar zijn en onze impact op het milieu minder zal zijn. De voordelen van milieuvriendelijke isolatie zijn vergelijkbaar met die van traditionele isolatiematerialen en kunnen ons een nieuwe manier bieden om positieve keuzes te maken voor onze gezinnen en de aarde.