Warmtepompen

Type Warmwaterboiler

De meeste huizen hebben een boiler van het tanktype. Als je een grote, cilindervormige tank met buizen eraan hebt, heb je een systeem van het tanktype. Als je niet beschikt over een tank, maar je hebt een warm-water verwarmingssysteem dat je huis verwarmt, is het waarschijnlijk dat het hete water uit je kranen wordt verwarmd door een warmwaterketel. In andere gevallen kan warm water worden geleverd door een afzonderlijke, directe waterverwarmer die in de buurt van de armatuur is gemonteerd.

Warmwaterboiler van het type tank

De standaard warmwaterboiler is er in twee soorten: elektrisch en op stookolie. In het laatste geval is de meest gebruikte brandstof gas, natuurlijk of propaan, maar met olie gestookte warmwaterboilers zijn in veel gebieden populair. Brandstof gestookte units hebben bovenaan een ontluchtingspijp om uitlaatgassen af te voeren. Elektrische modellen daarentegen hebben eenvoudigweg een stroomkabel die de verwarming verbindt met je elektrische servicepaneel.

Een warmwaterboiler houdt je water warm

De boiler van het tanktype verwarmt niet alleen het water, maar bewaart het ook totdat het klaar is voor gebruik. Daarom is, in aanvulling op het verwarmingssysteem van de tank, elke tank uitgerust met isolatie om het water warm te houden tussen de verwarmingscycli.

Waar is een warmwaterboiler van gemaakt?

De meeste tanks zijn gemaakt van staal, dat aan de binnenkant met glas is gevoerd om corrosie te voorkomen. Corrosie is de belangrijkste reden dat tanks uitvallen. Zodra roest een gat produceert, zijn er tijdelijke reparaties mogelijk, maar de tank moet worden vervangen. Alle warmwaterboiler tanks hebben ook een anodestaaf om corrosie te beheersen. De magnesium anodestaaf beschermt de tank door te corroderen in plaats van het staal. Omdat de staaf is ontworpen om te corroderen, zal deze uiteindelijk wegslijten.

Hierna versnelt de corrosie van het staal. Het is een goed idee om de anodestaaf eenmaal per jaar te controleren en indien nodig te vervangen. Aan de onderkant van elke tank zit een aftapkraan om de verwarming mee te verbinden.