Badkamer

Voorkom schimmel in de badkamer met één van deze drie ventilatiesystemen

Er zijn niet veel opties om een afzuigventilator naar de buitenkant van het huis te leiden. Er zijn eigenlijk maar drie ventilatiesystemen voor de badkamer.

Ventilatiesysteem badkamer type 1: door de muur

Ongeacht de locatie van de badkamer, kun je de afzuigventilator via de muur ventileren. Een pijp is wat de ventilator naar buiten zal brengen. De locatie van de badkamer zal bepalen hoe uitgebreid het kanaalwerk zal zijn. Mogelijk kun je een korte route configureren. Badkamers die zich verder van een buitenmuur bevinden, hebben meestal een langere, complexere route.

Aangezien het dak niet hoeft te worden geopend, is de kans dat deze ontluchtingsmethode een lek veroorzaakt minder waarschijnlijk. Zwaartekracht helpt dit, wanneer er water aan de zijkant van het huis loopt zal het namelijk naar de grond lopen. Gaten die in de zijkanten van het gebouw worden gemaakt, veroorzaken meestal geen problemen.

Ventilatiesysteem badkamer type 2: rechtstreeks door een buitenmuur

Er is een ventilatiesysteem badkamer die je kunt kopen en die direct vanuit de badkamer naar een buitenmuur kan worden gelucht. Hoewel dit de gemakkelijkste optie lijkt, vereist deze ventilator meestal dat er een nieuwe elektrische leiding wordt geïnstalleerd. Daarom is deze optie de minst populaire van de drie onder doe-het-zelvers.

Als je een complete badkamer verbouwing uitvoert of als je al elektrische bedrading hebt, kun je deze optie overwegen. Het elimineert de noodzaak om leidingwerk door het huis te leiden en deze ventilatoren drogen de badkamer meestal sneller.

Ventilatiesysteem badkamer type 3: door het dak

Afhankelijk van de locatie van de badkamer, kan het gemakkelijk zijn om de afzuigventilator door het dak te ventileren. Dit houdt in dat kanalen van de ventilator, meestal door een zolder en door het dak lopen. Om dit te bereiken, moet het dak een gat hebben. Dit is de reden dat veel bouwers deze methode niet adviseren. De meeste vakmensen zijn van mening dat het dak niet onnodig moet worden doorgesneden.