Ventilatie

Soorten ventilatiesystemen bij renovatie

Er zijn een aantal manieren om ventilatiesystemen thuis te installeren en elk heeft specifieke kenmerken en voordelen. Maar hoe kies je een ventilatiesysteem?

Ongecontroleerde ventilatie

De eenvoudigste methode is om raamopeningen in de constructie van het gebouw te bouwen. Dit is echter tamelijk ongecontroleerd en luchtverversingssnelheden kunnen worden beïnvloed door de heersende windsnelheid en windrichting, meubilair of gordijnen die de gaten blokkeren en/of de positie van de ventilatieopeningen die geen goede circulatie door alle hoeken van het pand vergemakkelijken. Je kunt nog steeds eindigen met condens op de ramen en plekken op de muren.

Gecontroleerde ventilatie

De meest regelbare ventilatiesystemen zijn ‘actief’ bij ventilatoren om ofwel positieve of negatieve druk in huis te creëren. Vaak wordt een zorgvuldig ontworpen kanaalwerk gebruikt om het systeem door het gebouw te balanceren.

Mechanische ventilatie

De mechanische ventilatie van het hele huis met warmteterugwinning bestaat uit twee onafhankelijke geleide luchtstromen, elk met een eigen ventilator. De afzuigventilator haalt de muffe, vochtige lucht uit de natte ruimtes (badkamers, keuken, bijkeuken, enz.) En geeft deze over een warmtewisselaar, waar deze ongeveer 80 procent van de hitte van de muffe lucht herwint, voordat deze wordt afgevoerd naar buiten.

De tweede ventilator zuigt frisse buitenlucht aan, filtert deze om vervuiling en allergenen in de lucht te verwijderen en geeft deze vervolgens door aan de warmtewisselingsmatrix om voorverwarmde frisse lucht te leveren aan alle woonvertrekken en slaapkamers. Alle kanalen die door ‘koude’ ruimtes lopen moeten worden geïsoleerd om de efficiëntie van het systeem te optimaliseren.

Gecontroleerde ventilatie

Door op deze manier de woningventilatie te richten, wordt veel van het vocht en de geuren die in het huis worden gegenereerd rechtstreeks aan de bron geëxtraheerd, met weinig verspreiding naar andere kamers. Een goede luchtkwaliteit binnenshuis wordt bereikt met minder ventilatie in vergelijking met andere methoden die afhankelijk zijn van open ramen en ongecontroleerde ventilatieopeningen in de wanden en raamkozijnen.

Bovendien verspreiden zich bij ongecontroleerde ventilatie vochtige lucht en geuren verspreid over het huis, vaak condenserend in of op de structuur van het gebouw. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken door vocht, zoals huisstofmijt en schimmel, of zelfs invloed hebben op de integriteit van de bouwmaterialen op lange termijn.