Badkamer

Betonvloer in je badkamer: Mogelijkheden & Prijs

Een betonvloer in je badkamer, is dat wel mogelijk? Er zijn een aantal uitdagingen waar een badkamervloer dagelijks mee wordt geconfronteerd, inclusief water, vochtveranderingen en schoonmiddelen die morsen en spatten. Met beton krijg je een vloer die uniek is voor het hanteren van zelfs de zwaarste milieurisico’s. Dit, in combinatie met nieuwe druk- en kleurtechnieken, stelt je in staat om beton te gebruiken als zowel een functioneel gebruiksoppervlak als een prachtig element voor je interieur.

Betonnen vloeren en water

Onder de oppervlakte

als je de bestaande vloerbedekking verwijdert om het betonblok waarop het gebouw rust te gebruiken, moet je mogelijk zorgen maken over de vochtinbraak in de plaat, van onderaf. Dat komt omdat betonnen funderingen direct op de grond liggen die hen omringt. Deze bodem kan worden verzadigd met vocht, dat via hydrostatische druk in de mat kan opstijgen.

In de meeste nieuwe huizen wordt de funderingsplaat gelegd over een dampscherm, waardoor wordt voorkomen dat vocht door de grond in het beton dringt. Als je een ouder huis hebt zonder een damp remmende fundering, kun je er een over het bestaande oppervlak plaatsen en giet je een zelf nivellerende microtopping mix om er een waterdichte laag te creëren.

TIP: Kun je een financieel duwtje in de rug gebruiken voor dit project? Dan kun je geld lenen voor een nieuwe badkamer. Ontdek en simuleer de beste renovatielening.

Boven het oppervlak

Beton is een natuurlijk poreus materiaal dat vocht opneemt uit zowel het morsen als de vochtigheid in de lucht.

Als beton onbehandeld in de badkamer is, zullen morsen en spatten uiteindelijk het oppervlak van de badkamer vuil maken, waardoor verkleuringen en de groei van meeldauw en andere micro-organismen die schadelijk zijn voor de luchtkwaliteit in de ruimte kunnen ontstaan.

Oplossing

Gelukkig is het relatief eenvoudig om een ​​betonnen vloer af te dichten met een heldere, chemische behandeling die zowel in de poriën zal doordringen als zich over het oppervlak van het materiaal zal uitstrekken, waardoor een ondoordringbare barrière ontstaat die niet zichtbaar is. Hierdoor zal de vloer ondoordringbaar zijn voor vochtdoorslag. Het zal echter ieder 1-2 jaar opnieuw moeten worden aangebracht wanneer het begint te vervagen.

Temperatuur

Beton is een zeer goede warmtegeleider en het kan relatief snel en efficiënt thermische energie absorberen en afgeven. Daarom zijn er een aantal temperatuuropties bij de installatie van dit materiaal. Beton zal de neiging hebben koud te zijn, omdat het als een efficiënte geleider op natuurlijke wijze energie toelaat om het te laten passeren. Dit kan in de winter een slechte zaak zijn als je uit een bad of douche stapt op het kille oppervlak van het materiaal. Tegelijkertijd kan dit een wenselijk iets zijn, waardoor de kosten voor airconditioning laag blijven.

Stralingsverwarming

de geleidbaarheid van beton maakt het ook een goed materiaal voor vloerverwarmingssystemen. Dit omvat het installeren van metalen stangen onder het oppervlak van het beton, die opwarmen, warmte verspreiden door de vloer en omhoog in de kamer. In veel gevallen is vloerverwarming eigenlijk efficiënter en milieuvriendelijker dan het gebruik van ventilatiesystemen.

Textuur

Er zijn veel opties beschikbaar bij het installeren van beton. In zijn natuurlijke staat zal het een beetje ruw zijn voor badkamers met blote voeten, maar het kan ook worden gepolijst tot een zeer glad oppervlak. Je kunt vervolgens verschillende afdichtmiddelen aanbrengen die een onzichtbare tractiefilm over het materiaal creëren, zodat je niet wegglijdt wanneer het nat wordt.