Ventilatiesysteem C of D?
Als we denken aan luchtverontreiniging, denken de meesten van ons aan fabrieken of vrachtwagens die uitlaatgassen uitstoten. Hoewel deze bronnen zeker een bedreiging voor de gezondheid van de mens zijn, zijn de niveaus van luchtvervuiling in huis twee tot vijf keer gevaarlijker dan de luchtverontreiniging die van buiten komt. Veel van onze dagelijkse bezigheden en spullen in huis kunnen de luchtkwaliteit in ons huis aantasten. Koken produceert verontreiniging, maar ook verf, tapijten, meubels en reinigingsproducten kunnen giftige gassen afgeven.
Twijfel je dus tussen ventilatiesysteem C of D? Dan kom je hier ongetwijfeld te weten welk systeem het beste is voor jou!
Luchtverontreiniging in huis
Omdat mensen 90% van hun tijd binnenshuis doorbrengen, behoort de kwaliteit van de binnenlucht tot de top vijf van milieurisico’s voor de volksgezondheid. Omdat de meeste nieuwe huizen beter zijn geïsoleerd met minder luchtinfiltratie, verslechtert de luchtkwaliteit binnenshuis zonder voldoende ventilatie. Dit geldt met name in de wintermaanden, wanneer minder buitenlucht het huis binnendringt via ramen en deuren, en de concentraties van verontreinigingen in huis kunnen stijgen.
Een goed ventilatiesysteem noodzakelijk
Naarmate woningen geïsoleerder worden, is er zeker een hoger risico voor de luchtkwaliteit binnenshuis, maar door het plaatsen van een goed ventilatiesysteem kan de luchtverontreiniging binnenshuis worden verminderd, De juiste ventilatiekanalen en filtratie, kunnen het risico verminderen en verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis. Een van de belangrijkste strategieën om binnen frisse lucht binnen te houden, is door middel van goede ventilatie. Er zijn diverse mogelijkheden als het gaat om ventilatiesystemen. We vergelijken ventilatiesysteem C (alleen mechanische afvoer) met ventilatiesysteem D (gebalanceerde mechanische ventilatie.
Ventilatiesysteem C
Een van de belangrijkste strategieën voor het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis is het verminderen van vervuiling bij de bron. Systemen die alleen lucht afvoeren maken gebruik van afzuigventilatoren om vocht, verontreinigingen, geuren en muffe lucht te verwijderen, en worden vaak aangetroffen in badkamers en keukens. Hoewel afzuigventilatoren de invloed van waterlekken op je binnenlucht kwaliteit (uit schimmel en meeldauw) niet effectief kunnen verminderen, kunnen ze wel overtollig vocht verwijderen dat wordt veroorzaakt door activiteiten zoals douchen en koken. Het is belangrijk dat deze systemen een afvoer naar buiten hebben. Ventilatiesystemen met alleen een afvoer zijn afhankelijk van luchtlekken in de omhulling van het gebouw om verse lucht te produceren om de uit de woning afkomstige lucht te vervangen.
Nadelen ventilatiesysteem C
Dit is vaak een goedkopere ventilatieoptie die effectief kan zijn in het verwijderen van verontreiniging aan de bron, maar het heeft aanzienlijke nadelen. Geconditioneerde lucht wordt uit het huis ontlucht en ongeconditioneerde lucht lekt het huis in, wat niet energie-efficiënt is en ervoor zorgt dat je verwarmings- of airconditioningsysteem harder moet werken om dit te compenseren. In meer luchtdichte huizen ontstaat er een negatieve druk als er lucht uit het huis wordt weggezogen. Vervangende lucht is op zoek naar een weg naar het huis, waardoor er lucht kan binnendringen via de schoorsteen van een houtkachel, open haard of gas-warmwaterboiler.
Ventilatiesysteem C: nuttig, maar zelden voldoende
Omdat de meeste bouwvoorschriften een ventilatiesysteem C vereisen, is dit een van de meest voorkomende soorten ventilatie. De ventilatoren in je keuken, badkamer en garage zijn voorbeelden van afzuigventilatie. Ze zijn ideaal voor het snel wegnemen van geuren na het koken en vocht nadat je hebt gedoucht.
Aan de andere kant, omdat ze bedoeld zijn om een paar minuten per keer te worden gebruikt, zijn ze niet in staat om ventilatie van het hele huis te bieden. Dit komt deels omdat ze je verlaten om te vertrouwen op open ramen en luchtlekken om frisse lucht binnen te laten en deels omdat de ventilatoren zelf kleine hoeveelheden ongefilterde buitenlucht binnenlaten. Laat ze gedurende lange periodes lopen en je zult je binnenlucht kwaliteit verslechteren door verontreinigende stoffen in de buitenlucht en vochtigheid in te laten.
Ventilatiesysteem C kan negatieve druk veroorzaken
Het probleem is niet alleen de lucht die de ventilatoren zelf binnenlaten. Terwijl ze de lucht uit je huis afvoeren, creëren ze een negatieve luchtdruk in het gebouw. Dit maakt van je huis een vacuüm dat de buitenlucht opzuigt door scheuren rond de ramen, deuren, plinten en andere delen van je huis. Die lucht wordt daarnaast ook niet gefilterd. Wanneer de vocht- en schimmelsporen in de structuur van je gebouw terechtkomen, vergroot dit de kans op schadelijke schimmelgroei enorm.
Een ventilatiesysteem C biedt je meer controle
Toevoersystemen behoren tot de eenvoudigste soorten ventilatie voor een goede luchtstroom in het hele huis. Deze systemen brengen verse buitenlucht aan met behulp van ventilatoren en een kanaalsysteem. Dat betekent dat je precies kunt regelen hoeveel lucht je huis binnenkomt en de binnenkomende lucht wordt daarnaast gefilterd.
Het kanaalkanaal van het systeem verdeelt de binnenkomende lucht, waardoor het goed mengt met de bestaande binnenlucht, zodat je in je hele huis van frisse lucht kunt genieten. Toevoersystemen lossen ook het negatieve luchtdrukprobleem op, waardoor je risico op schimmelvorming wordt verminderd.
Ventilatiesysteem D
Deze systemen omvatten een verscheidenheid aan systemen, waaronder: eenpunts- of meerpuntsvoorziening, een- of meerpuntsuitlaat, warmte recuperatie ventilatiesystemen, energieterugwinningsventilatiesystemen en ventilatie met een centrale luchtbehandelingseenheid. Gebalanceerde ventilatiesystemen resulteren in meer grondige geplande ventilatie, vooral wanneer je je huis in zijn geheel beschouwt. De prijs voor de installatie is echter hoger dan bij de installatie van ventilatiesysteem C.
Warmte recuperatie en energiebesparing
Een ventilatiesysteem D met warmte recuperatie zorgt ervoor dat de warmte van de uitgaande lucht wordt gebruikt voor de binnenkomende lucht, waardoor geld wordt bespaard. Ventilatiesysteem D is tot 95% efficiënt in het overdragen van warmte voordat de lucht het huis verlaat. Een constante stroom verse lucht wordt aan woonruimtes geleverd, terwijl een gelijke hoeveelheid lucht het huis verlaat, meestal vanuit de badkamer en de keuken. Dergelijke systemen verhogen de luchtkwaliteit door vervuilde lucht te verwijderen en te vervangen door verse, gefilterde lucht.
Mechanische ventilatie en filtratie
De meeste gebalanceerde ventilatiesystemen filteren lucht die binnenkomt, maar deze filters moeten regelmatig worden gereinigd of vervangen om effectief te zijn. Het gebruik van een filter met een hogere classificatie zorgt ervoor dat fijnere deeltjes zoals stof en pollen worden uitgefilterd, waardoor de luchtkwaliteit in de kamer wordt verhoogd.
Plaats een goed filter bij een ventilatiesysteem D
Als je een goed huis bouwt en een goede binnenlucht kwaliteit wilt, is een goed filter op het ventilatiesysteem erg belangrijk. In plaats van een goedkoop filter te gebruiken dat niet veel tegen deeltjes doet en alleen de apparatuur beschermt, kun je beter kiezen voor een filter met een goede classificatie, die veel verontreiniging verwijdert die slecht is voor onze gezondheid.
Ventilatiesysteem D: het beste van twee werelden
Gebalanceerde systemen (ventilatiesysteem D) behoren tot de meest effectieve vormen van ventilatie voor het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis. In zijn meest eenvoudige vorm gebruikt een gebalanceerd ventilatiesysteem zowel afzuigventilatoren als toevoerventilatoren om verouderde binnenlucht te verwijderen en tegelijkertijd eenzelfde hoeveelheid gefilterde verse buitenlucht binnen te halen.
Overweeg een ventilatiesysteem D met warmtewisselaar
Omdat deze systemen gebruik maken van luchtkanalen in je huis, verbeteren ze de luchtkwaliteit in al je kamers. Terwijl dit ontwerp je lucht schoon houdt, zonder extra apparatuur, maakt is het moeilijk om een comfortabele binnentemperatuur te handhaven.
Om je temperaturen consistent te houden en je energierekening onder controle te houden, kan een warmteterugwinventilator of een energieterugwinningsventilatie een optie zijn. In het hart van dit ventilatiesysteem D zit een warmtewisselaar die warmte verplaatst tussen de inkomende en uitgaande luchtstromen. In de winter vangt het warmte op van de uitgaande binnenlucht en brengt het over om de binnenkomende buitenlucht op te warmen. In de zomer brengt het warmte uit de binnenkomende lucht.
Hoe werkt een ventilatiesysteem D precies?
De werking van Ventilatiesysteem D is eigenlijk best simpel. De afbeelding hiernaast laat zien hoe een ventilatiesysteem D werkt in een klein huis. Verse lucht komt het huis binnen via een enkele aanvoer en wordt vervolgens via leidingen naar de woon- en slaapruimtes gedistribueerd. Verouderde lucht wordt uit het huis verwijderd via een afzonderlijk uitlaatkanaal met roosters die zich meestal in gebieden zoals badkamers bevinden. De keuken heeft een aparte, handmatig bediende uitlaatventilator in de afzuigkap. Deze systemen kunnen continu werken of alleen als huizen bezet zijn. De toevoer- en afzuigventilatoren hebben dezelfde capaciteit om de drukbalans binnen te houden.
Voordelen ventilatiesysteem D
Een ventilatiesysteem D kan vele voordelen bieden, waaronder:
1. Verbeterde luchtkwaliteit binnenshuis
Gebalanceerde ventilatiesystemen leveren frisse lucht aan de woon- en slaapruimtes van huizen terwijl ze vermoeide lucht gelijkmatig uit andere gebieden afvoeren. Deze proactieve benadering van ventilatie kan resulteren in een verbeterde luchtkwaliteit binnenshuis.
2. Verbeterd comfort
Energiezuinige woningen met een strakke constructie en gebalanceerde ventilatiesystemen kunnen minder tocht en een constant aanbod van buitenlucht hebben, wat resulteert in een verbeterd comfort.
3. Verbeterde gezondheid
Vervuilde lucht kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Het kan verantwoordelijk zijn voor symptomen zoals hoofdpijn, slaperigheid en ademhalingsproblemen. Deze symptomen komen vaker voor in huizen met slechte ventilatie en vochtregulatie. Het continu toevoeren van frisse lucht kan resulteren in een betere gezondheid en welzijn van de bewoners.
4. Lagere energierekeningen
Er wordt minder energie verbruikt voor het bedienen van ventilatiesystemen dan voor het verwarmen en koelen van buitensporige hoeveelheden buitenlucht die lekkende huizen binnendringen. Er worden extra besparingen gerealiseerd wanneer deze systemen zijn uitgerust met een warmtewisselaar. Dit kan resulteren in lagere energierekeningen, waardoor woningen goedkoper worden in gebruik.
5. Verbeterde doorverkooppositie
Energiezuinige huizen met gebalanceerde ventilatiesystemen kunnen de vele indrukwekkende voordelen bieden zoals comfortabelere huizen met een betere binnenlucht kwaliteit en lagere energierekeningen. Deze voordelen kunnen zich vertalen in een hogere verkoopwaarde.
Overwegingen bij het kiezen voor een ventilatiesysteem C of D
Wanneer je een huis bouwt of renoveert, wil je het best mogelijke ventilatiesysteem installeren om het gezondste, meest comfortabele en meest energiezuinige huis te garanderen. Investeren in een ventilatiesysteem D is een goede manier om ervoor te zorgen dat je ventilatiesysteem geen slechte investering is als het gaat om verwarmde of gekoelde lucht. Er zijn echter veel soorten systemen. Een belangrijke overweging bij het selecteren van een ventilatiesysteem is of een gecentraliseerd (ventilatiesysteem D)of gedecentraliseerd ventilatiesysteem (ventilatiesysteem C) moet worden gekozen.
Overweging 1: Ventilatie-effectiviteit
Een ventilatiesysteem D is over het algemeen het beste in het circuleren van lucht en het behouden van een neutrale druk in een hele woning. Een ventilatiesysteem C zorgt ervoor dat lucht in specifieke ruimten wordt gecirculeerd. In woningen waar alle kamers vaak worden gebruikt, is een ventilatiesysteem D meestal logischer. In huizen waar kamers of gebieden op afstand van de rest van het huis liggen (zoals bijvoorbeeld boven de garage) of vaak ongebruikt en afgesloten zijn, kan een ventilatiesysteem C de voorkeur verdienen.
Overweging 2: energie-efficiëntie
Het is vaak nodig om aparte afvoersystemen te installeren in ruimtes waar veel vocht wordt geproduceerd wanneer een ventilatiesysteem C wordt gebruikt. Er zijn badkamerventilatoren die kunnen worden geïnstalleerd, maar deze zijn over het algemeen niet zo efficiënt als gecentraliseerde ventilatiesystemen zoals een ventilatiesysteem D. Het installeren van veel enkelvoudige ventilatoren kan werken om resultaten te bereiken die vergelijkbaar zijn met een gecentraliseerd systeem als het gaat om het ventileren van de ruimte, maar de hoeveelheid verwarmde of gekoelde lucht die verloren gaat en de energie die nodig is om de geïndividualiseerde eenheden (watt / cfm) van stroom te voorzien, maakt de keuze voor een ventilatiesysteem D vaak een betere keuze.
Overweging 3: lawaai
Veel kleine ventilatiesystemen zullen steevast meer geluid maken dan bij een ventilatiesysteem D. Een ventilatiesysteem C maakt gebruik van ventilatoren die in elk gebied zijn geïnstalleerd om muffe lucht af te voeren en verse lucht het huis in te pompen. Een ventilatiesysteem D maakt gebruik van een gecentraliseerde ventilator en kanalen om verse lucht te verspreiden, waardoor de geluidsoverlast drastisch wordt verminderd. Wanneer een ventilatiesysteem D wordt gebruikt, is het ook mogelijk om het geluid te dempen zodat het geluid van de ventilator niet hoorbaar is in de woongebieden.
Overweging 4: penetratie van thermische envelop
Ventilatiesystemen vereisen een onderbreking in de thermische omhulling van het gebouw om zowel de interne lucht af te voeren als de buitenlucht in aan te voeren. Gaten in de thermische omhulling verminderen op natuurlijke wijze het vermogen van het gebouw om verwarmde of gekoelde lucht vast te houden en om ongeconditioneerde lucht buiten te houden. Hierdoor reduceert een ventilatiesysteem D inefficiënties door slechts op twee plaatsen (uitlaat en inlaat) in de thermische omhulling van het gebouw te dringen en het maakt vervangen van filters veel gemakkelijker.
Overweging 5: eenvoudige bediening van het systeem
Een ventilatiesysteem D kan meestal worden bestuurd via één interface. Dit is veel gemakkelijker dan van kamer naar kamer gaan en de instellingen op afzonderlijke eenheden wijzigen. In sommige gevallen is het echter zinvoller om de instellingen aan te kunnen passen aan verschillende behoeften in verschillende ruimten.
Overweging 6: “Cascade” ventilatie-effect
Het “cascade” -ventilatie-effect treedt op wanneer frisse lucht naar slaapkamers wordt gevoerd en vervolgens door open woonruimtes zijn weg naar afzuigventilatoren beweegt. Het cascade-effect vermindert de behoefte aan benodigdheden in de open woonruimtes, waardoor de kosten worden verlaagd terwijl de woning voldoende wordt geventileerd. Het is niet mogelijk om gebruik te maken van het cascade-effect bij een gedecentraliseerde benadering van ventilatie.
Overweging 7: installatiekosten
Installatiekosten kunnen veel meer zijn voor een ventilatiesysteem D dan een ventilatiesysteem C. Wanneer oudere huizen worden gerenoveerd, kan het nodig zijn om nieuw leidingwerk door het hele huis uit te voeren om een ventilatiesysteem D te kunnen installeren. In dit geval is het doorgaans logischer om een gedecentraliseerde benadering van ventilatie te gebruiken en te kiezen voor een ventilatiesysteem C. Bij het bouwen van een nieuw huis verdient echter meestal een ventilatiesysteem D de voorkeur.
Om je te helpen kiezen
Om je te helpen kiezen, biedt de onderstaande tabel een vergelijking van de prestaties van de systemen op basis van hun kenmerken.
Systeem | Ventilatiesysteem A | Ventilatiesysteem B | Ventilatiesysteem C | Ventilatiesysteem D |
Luchtkwaliteit binnen | ||||
Ventilatie stroomregeling | ++ | +++ | ++++ | +++++ |
Verhoog de luchtstroom | – | ++ | ++++ | ++++ |
Energie verbruik | ||||
Bezuiniging op warmteverlies | ++ | +++ | ++++ | +++++ |
Laag verbruik ventilator | ++++ | +++ | ++ | – – |
Geluid | ||||
Stille werking | ++++ | ++++ | ++ | |
Geluidsisolatie | + | + | +++ | +++++ |
Installation | ||||
Lage kosten | ++++ | ++ | + | — |
Onderhoud | ||||
Gemak onderhoud | ++++ | +++ | ++ | — |
Lage impact in het geval van uitval van de uitlaatventilator | ++++ | ++++ | – | — |
Esthetische integratie | ||||
Discretie en compactheid van apparaat | – | – | ++ | ++ |
Investering | ||||
Goedkoop | +++++ | ++ | ++++ | – |
Belangrijkste voordelen | ||||
Geen energieverbruik van ventilator Laag of geen onderhoud Geen juiste ruis op het aansluitingsniveau Goedkope ventilatie-oplossing Geen risico op falen (geen elektrisch product) | Laag verbruik van de afzuigventilator Gecontroleerde luchtstroom gedurende het jaar Laag onderhoud Geen juiste ruis op het aansluitingsniveau Laag kritisch vermogen bij uitval van de uitlaatventilator | Luchtstromen gecontroleerd en gegarandeerd het hele jaar door Mogelijkheid van een boost-luchtstroom (keuken) Goede demping van geluid dat wordt doorgelaten in de luchtkanalen Compacte ventilatie-aansluitklemmen | Luchtstromen gecontroleerd en gegarandeerd het hele jaar door Extra energiebesparing via de warmtewisselaar De toevoerluchtstroom is zeer nauwkeurig beheerd Mogelijkheid om de luchtstroom te versterken Goede akoestische isolatie tussen de woningen via de kanalen en vanuit de buitenlucht Mogelijkheid van filtratie Compacte ventilatie-aansluitklemmen |