Algemeen

Ventilatiesysteem voor de badkamer

Die lange douche waar je zo van geniet, kunnen je huis kwaad doen. Waarom? Al dat water en vocht in een kleine ruimte, je badkamer, vormt de perfecte voedingsbodem voor schimmel en meeldauw, die bouwmaterialen, waaronder gipsplaat en houten lijsten, kan beschadigen. Gelukkig is er een vriend en een verdediger: een ventilatiesysteem voor de badkamer. Dit kleine werkpaard verwijdert overtollig vocht, geurtjes en zelfs schimmelsporen die tot gezondheidsproblemen kunnen leiden. In sommige gebieden zijn afzuig ventilatoren vereist vanwege bouwcodes, vooral als er geen raam aanwezig is.

De nieuwste type ventilatiesysteem badkamer

Kleine en onopvallende badkamerventilatiesystemen profiteren van nieuwe technologieën die ze slimmer, stiller en efficiënter dan ooit maken. De kenmerken van vandaag omvatten bewegingsgeactiveerde lichten of warmtewisselaarventilatie. Afhankelijk van de optie die je kiest, zal je € 80 tot € 400 uit te geven voor een nieuwe ventilator. Voeg daar nog eens € 250 tot € 500 aan toe voor professionele installatie door een aannemer.

Voordat je een badkamerventilator kiest, moet je ervoor zorgen dat deze geschikt is voor de grootte van je badkamer. Je moet ook letten op het geluidsniveau en de functies, zodat je maximale tevredenheid over je budget krijgt.

Goede ventilatie

Helaas zijn ventilatoren voor badkamerventilatie vaak opgesteld, zodat ze lucht afvoeren naar de ruimte tussen de plafondbalken, vooral als de badkamer zich op een lager niveau in de richting van het midden van het huis bevindt. Afvoer naar de ruimte tussen de balken of naar een onverwarmde zolder, dumpt eenvoudig het overtollige vocht in de slechtst mogelijke omstandigheden, gesloten, donkere ruimtes waar vocht condenseert op koude oppervlakken en schimmel in de badkamer zich kan verspreiden, waardoor vloeren, wanden en plafondmaterialen worden beschadigd.

Een slimmer, gezonder alternatief is om je badkamerafzuigventilator aan te sluiten op ventilatiekanalen die de uitlaat buiten je huis kanaliseren. Bouwcodes specificeren deze oplossing; het is de meest verstandige en veiligste methode.

Ventilatie met warmtewisselaar

Houd in gedachten dat goede ventilatoren ook veel verwarmde lucht uit je huis zuigen. Een remedie is het installeren van een ventilator voor warmtewisseling. Deze ventilatoren gebruiken warme, uitgaande lucht om koelere inkomende lucht te verwarmen. Warmtewisselaarmodellen worden twee keer zo vaak verkocht als standaardventilatoren voor badkamerventilatie.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau wordt beoordeeld door zones, een schaal die het geluid aangeeft. Een score van 0,5 tot 1,2 zones betekent dat de ventilator uitzonderlijk stil is. Waarderingen van 1,5 tot 2,0 zones is erg goed. Ventilatiesystemen voor badkamers met meer dan 4,0 zonen hebben de neiging luidruchtig te zijn.

Slimme opties

Bewegingssensor activering zet de ventilator aan wanneer iemand de badkamer betreedt. De ventilatorsnelheid kan vooraf worden ingesteld op een laag volume om de vochtigheid van dagelijkse taken zoals scheren te verwijderen, of voor taken met een groot volume, zoals douchen. Verlichting kan worden geschakeld of ingeschakeld door een bewegingssensor. Modellen uitgerust met een nachtlampje gebruiken een laag wattage om je te helpen je weg te vinden in het donker.